Astrofon21

Warren Buffet-Kako je Bafet postao bogat

Voren Bafet, investicioni guru i većinski vlasnik Koka-Kole, najbogatiji je čovek na svetu sa 62 milijarde dolara, na drugom mestu je meksički milijarder Karlos Slim Helu, čije bogatstvo vredi 60 milijardi dolara, dok je treći Bil Gejts sa 58 milijardi

Voren Bafet je najbogatiji čovek sveta, prema ovogodišnjoj listi američkog magazina Forbs koja je, po tradiciji, objavljena početkom marta. Bafet se sa svojom imovinom, koja je procenjena na 62 milijarde dolara, našao dva mesta ispred Bila Gejtsa, koji je 13 godina bio neprikosnoveno najbogatiji na planeti. Ove godine je sa 58 milijardi dolara imovine Gejts zauzeo treće mesto, pošto se ispred njega našao i meksički milijarder Karlos Slim Helu, čije je bogatstvo procenjeno na 60 milijardi dolara.

Sin političara iz Nebraske, Bafet, koji danas ima 77 godina, u svet biznisa je ušao vrlo rano, još kao dečak kada je sa drugom iz škole “investirao” 25 dolara u kupovinu starog fliper aparata koji su postavili u jednom frizerskom salonu. Ubrzo su kupili tri fliper aparata i – počeli da plaćaju porez na prihod.

Kako je Bafet postao bogat
Voren Bafet, poznat kao “mudri biznismen”, rođen je 1930. u Omahi, država Nebraska. Njegov otac, koji je radio na berzi i bio član Kongresa SAD, vaspitao je Bafeta da od malih nogu sam zarađuje džeparac. Sa 16 godina je sa drugarom za 25 dolara kupio stari fliper aparat, koji je postavio u jednom frizerskom salonu. Njih dvojica su za samo nekoliko meseci posedovali tri flipera u različitim salonima. Nikada mu nije ponestajalo ideja.
Studirao je u Nebraski, a magistrirao je ekonomiju na Kolumbija univerzitetu, kod Bendžamina Grahama, tada najvećeg stručnjaka za investiranje. Upravo tada je naučio kako da „lovi” potcenjene akcije. U rodnu Omahu se vratio 1957. i počeo da se bavi berzanskim akcijama, ulažući novac u akcije potcenjenih kompanija koje bi na dugoročnom planu trebalo da rastu, što je teži, ali ispostavilo se, bolji put. Krajem šezdesetih godina prošlog veka akcije koje je kupovao „mudrac iz Omahe” vredele su gotovo trideset odsto više.
Jedna od njegovih prvih investicija bio je “Ameriken ekspres”, a 1985. je kupio fabriku tekstila “Berkšir hetevej”. On je kasnije prestao sa proizvodnjom tekstila, ali je zadržao ime koje je postalo naziv njegovih investicionih fondova. “Berkšir hetevej” je 2003. posedovao oko četrdeset kompanija u kojima je radilo 150.000 ljudi. On danas ima i akcije u „Žiletu” i brojnim osiguravajućim društvima.
Bafet i danas živi u Omahi, u kući koju je kupio još davne 1958. za 31.500 dolara, a ona danas vredi 700.000 dolara. Živi od skromne plate svog „Berkšir heteveja”, koja je 2006. iznosila 100.000 dolara. Bafet se 1952. oženio sa Suzan Tompson, sa kojom ima troje dece: Suzi, Havarda i Pitera. Godine 1977. par je počeo da živi odvojeno, iako su ostali u braku do 2004. Njegova kći Suzi je, po ugledu na oca, humanitarni radnik u Omahi.
Najbogatiji čovek na svetu se na svoj 76. rođendan oženio dugogodišnjom saputnicom Astrid Menks, koja je sa njim živela od kako se rastao od prve supruge. Interesantno je da ga je sa Astrid upoznala upravo prva supruga i da su njih troje dugo godina bili bliski prijatelji.
Najbogatiji čovek na svetu, inače, poznat je i po škrtosti. Za svoje nedavno venčanje, dugogodišnjoj partnerki je kupio prsten sa popustom u sopstvenoj juvelirskoj kompaniji, a mladu je odveo u jedan običan restoran iz lanca morske hrane. Bafet je član Demokratske stranke u SAD, a izjavljivao je kako želi da plaća čak i veći porez, optužujući Bušovu administraciju što neće da dodatno optereti superbogate.

Za razliku od konkurenata na Forbsovoj listi, kao što je poznati Bil Gejts, Bafet ne obrće novac u jednoj kompaniji. Vlasnik je akcija svetskih giganata, to su: Coca Cola, Gilette, American Expres, Duracel, Disney… I ne samo njih, već i kompanija koje ne predstavljaju svetski brend, ali ostvaruju natprosečne rezultate u različitim oblastima poslovanja.

CNBC je napravio jednosatni intervju sa Warrenom Buffettom, drugim najbogatijim čovekom na svetu koji je donirao 31 milijardu dolara u dobrotvorne svrhe. Ovde su neki najinteresantniji detalji iz njegovog života.

1.- Kupio je prvu akciju sa 11 godina i žalio se da je počeo suviše kasno.
2.- Kupio je malu farmu sa 14 godina od uštede stečene raznošenjem novina.
3.- Još uvek živi u istoj maloj kući sa 3 sobe u Omahi koju je kupio posle venčanja, pre 50 godina. Kaže da ima sve što mu treba u toj kući. Njegova kuća nema ni zid, ni rešetke.
4.- Vozi sam svoj auto gde god ide i nema ni šofera ni telohranitelje.
5.- Nikad ne putuje privatnim avionom iako je vlasnik najveće svetske kompanije privatnih aviona.
6.- Njegova firma, Berkshire Hathaway, je vlasnik 63 kompanije. On samo jednom godišnje napiše pismo CEOs (menadžmentu) tih kompanija, dajući im godišnji plan. Nikad ne saziva sastanke niti ih redovno zove.

Menadžmentu je dao 2 pravila:
Pravilo broj 1: Nikako ne izgubiti ništa od novca akcionara.
Pravilo broj 2: Ne zaboraviti pravilo 1.

7.- Ne druži se sa ljudima iz visokog društva. Kada stigne kući provodi vreme praveći kokice i gledajući televiziju.
8.- Bill Gates, najbogatiji čovek na svijetu ga je upoznao tek pre 5 godina. Bill Gates je mislio da nema ništa zajedničko sa Warrenom Buffettom. Zbog toga je predvideo sastanak od samo pola sata. Ali kada su se upoznali, sastanak je trajao 10 sati i Gates je postao obožavalac Buffeta.
9.- Warren Buffet ne nosi mobilni, niti ima kompjuter na pisaćem stolu.
10.- Njegov savet za mlade ljude je: beži od kreditnh kartica i ulaži u sebe.

 

SETI SE
A. Novac ne stvara čoveka, već čovek stvara novac.
B. Život je toliko jednostavan koliko ga vi napravite takvim.
C. Ne radi ono što drugi govore. Saslušaj ih, ali uradi ono što čini da se bolje osećaš.
D. Ne rukovodi se markama odeće. Nosi ono u čemu se udobno osećaš.
E. Ne troši novac na nepotrebne stvari. Troši na ono što ti je zaista potrebno.
F. Najzad, to je tvoj život. Zašto drugima pružiti priliku da njime upravljaju.
G. Ako novac ne služi da se podeli sa drugima, čemu onda služi?

POMOZI IAKO NE MOŽEŠ, UVEK POSTOJI BLAGOSLOV ZA ONE KOJI ZNAJU DELITI.

H. Ne troši novac koji nemaš. Krediti, zajmovi, itd. su izmišljeni od strane potrošačkog društva.
I. Pre nego što nešto kupiš pomisli: Šta će mi se desiti ako to ne kupim. Ako je odgovor: ništa, ne kupuj, jer ti ne treba.

Ništa nismo doneli na svet, niti ćemo išta odneti

 

Astro centar

Pozovite astologa ili maga i rešite životnu dilemu. Astro centar nudi sveobuhvatne usluge astrologije koje vam mogu pomoći da otkrijete ono što je u skladu

Read More »

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

Saznajte više o astrologiji kontaktiranjem astrologa koji će Vam pomoći da se uz razgovor, tarot i proricanje oslobodite štetne crne magije i unapredite Vaš život poznavanjem horoskopske karte.

ASTROLOZI - poziv do rešenja Vašeg problema

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 €

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM