Astrofon21

Runa Peorth, Pertho-sreća, manipulacija šansama i mogućnostima, kao pomoć pri divinaciji i magiji

Peord je Runa čije su interpretacije ubedljivo najkraće u svim knjigama koje ćete naći. Razlog za ovo je što njeno značenje nije uopšte jasno površnim autorima, dok oni koji ga razumeju ne znaju odakle da počnu sa objašnjavanjem. Ja ću pokušati da vam ukažem na generalno značenje Rune, i onda ću vas ostaviti u nadi da će “prosvetljenje” da usledi samo od sebe
Da bi smo objasnili ideju Peorda, daću vam za početak jednu pričicu; iako će možda zvučati kao scenario za sapunsku operu, radi se o
a) savršenom primeru za poentu koju želim da prikažem, i
b) verovali ili ne, istinitom događaju…

Ide Pera ulicom nekim svojim poslom, kada odjednom uoči u izlogu knjižare sa druge strane ulice knjigu koju je vec duže vremena hteo da pogleda. Pogledavši levo i desno, on pretrči ulicu i priđe izlogu, ali budući zagledan u knjigu usput ramenom zakači nekog čoveka. Okrenuvši se da se izvini, on uoči da zapravo poznaje tog čoveka. Nakon par razmenjenih rečenica, ustanovi da je tog čoveka sreo na putu u Indoneziju pre pet godina; čovek (koji se zove, recimo, Laza) je radio u Indoneziji dvadeset godina, i upravo se vratio nazad u zemlju. U toku njegovog odsustva svi njegovi prijatelji su se otuđili, zemlja se promenila, i Laza se oseća poptuno izgubljeno i van elementa. Pera se sažali na čoveka i pozove ga da dođe na večeru to veče kod njega, napomenuvši da će tu biti i neki drugi njegovi prijatelji. Laza se oduševi, prihvati poziv odmah, i na tome se rastanu.
To veče, Laza dođe kod Pere na večeru i tamo zatekne Perinog prijatelja Žiku i njegovu ženu Jelenu. Večera krene, priča, piće, razgovor…i sve prođe vrlo prijateljski. Laza se veoma svidi i Žiki i Jeleni, i oni ga pozovu da svrati kod njih tokom nekog od sledećih par dana.
Tokom sledećih nekoliko meseci situacija se razvija; Laza postaje sve češći i češći gost kod Žike i Jelene, nalazi stan, i oni počinju da dolaze u posete kod njega. Pera je zadovoljan što je Laza počeo da stvara nove korene u svojoj zemlji; on se ponekad sastaje sa njima takođe, ali ga ubrzo nakon toga dugačak poslovni put odvede iz zemlje.
Kada se vrati sa puta, Peru još na aerodromu sačekuje Žika, sav sasušen i izmoren, senka od čoveka. Raspitujući se šta se događa, Pera na svoj užas saznaje da se između Laze i Jelene polako razvila afera, koja je kulminirala time što je Jelena ostavila Žiku, preselila se kod Laze i zatražila razvod. Tokom sledećih nekoliko dana, Pera pokušava da se čuje sa Lazom ili Jelenom, da sazna šta se događa iz nekog drugog ugla, ali ne uspeva ništa da uradi. Nekoliko dana nakon toga, Žika odlazi do Lazinog stana i tamo ulazi u veliku svađu sa svojom (sada već, izgleda, bivšom) ženom. Istrčavši na ulicu sav rastrojen, ne pazeći gde ide, on izleti pred kola koja su jurila malo brže nego što bi smela, i pogine na licu mesta.
Rezultat: jedan razoren brak, jedna nova veza u stvaranju, i jedan mrtav čovek…sve zato što je Pera onog prvog dana prešao ulicu.

Kao primer u obrnutom pravcu može da se da čuvena teoretska priča o izgubljenom kraljevstvu. Po priči, kraljevstvo je izgubljeno zato što je izgubljen rat. Rat je izgubljen zato što je izgubljena bitka. Bitka je izgubljena zato što poruka od jednog generala nije stigla do drugog na vreme. Poruka nije stigla na vreme zato što je glasonošin konj na pola puta polomio nogu. Konj je polomio nogu zato što mu je ispala potkovica. Potkovica je ispala zato što jedan ekser nije bio dovoljno čvrsto postavljen. Znači, kraljevstvo je izgubljeno zbog jednog loše postavljenog eksera za potkovicu…

Mračne priče? Svakako. Postoje priče u ovom pravcu koje imaju mnogo svetliji ton. Za jednu takvu, recimo, možete da pitate Jasminu, koja je bila u ovoj grupi na početku. Ona je živela u Kikindi, otaljavala treću godinu informatike na Zrenjaninskom Univerzitetu sa perspektivom da postane profesor informatike u srednjoj školi (sama ideja ju je uzasavala), i generalno nije baš bila zadovoljna sa svojim životom. Jednog dana je iz čiste dosade odlučila da pogleda konferencije na Sezamu (koje je, inače, pratio njen otac) i naišla je na raspravu o hrišćanstvu koja ju je zaintrigirala; zamolila je oca da joj dozvoli da napiše poruku u odgovor… i odatle je krenuo izuzetno komplikovan sled događaja koji se završio time što je ona sada na izuzetno uspešnim studijama informatike u Kaliforniji, sa svojim životom pod svojom kontrolom. Sve zbog odluke da pogleda forum na Internetu, iz čiste dosade!

No, kakve veze sve ovo ima sa Peord? Peord je Runa koja je usko povezana sa idejama sreće (u smislu “luck”, ne “happiness”), sudbine i kauzalnog toka događaja. Gledajmo za trenutak na univerzum kao na gomilu mogućnosti. Ispred nas se u svakom trenutku nalazi veliki broj opcija – šta ćemo reći, šta ćemo uraditi, na koju stranu ćemo krenuti…da li ćemo uopšte išta uraditi, ili ćemo ostati tu gde smo… Sve te opcije postoje kao MOGUĆNOSTI.
U trenutku, mi činimo IZBOR, i na osnovu toga što smo izabrali izvodimo AKCIJU. Kada je ta akcija izvedena, mogućnost prestaje da postoji, i umesto nje imamo ČINJENICU, ili AKTUELNOST. Već svršenu, definitivnu stvar, ono što je već urađeno.
Nakon čega sledi sledeći izbor, naravno.

Zamislite svoju svest kao proces koji prima u sebe (tj. opaža) milione i milijarde mogućnosti, donosi odluku, i pretvara te mogućnosti u aktuelnosti. Te aktuelnosti zatim proizvode osnov na kome se gradi sledeći set mogućnosti, vaša svest ih prima ponovo u sebe, i donosi sledeću odluku, stvarajući sledeću aktuelnost. Ciklus postoji dogod postoji svest…
Peord je izvor iz koga proizilaze mogućnosti. Kutija iz koje izbacujemo kockice i gledamo na koju stranu će pasti; izvor iz koga se rađa sve što postoji; kapija kroz koju prolazi sve što nastaje.

U paradigmi Kabale, Peord bi bio najbliži simbol Keteru (kruni), izvoru svega ostalog. Kod paganskih religija, Peord je simbol za sve oblike Boginje-Majke, koja rađa svet i sve u njemu. Haotika može da izjednači Peord sa haosom, ključajućim izvorom svih mogućnosti, iz kojih mi biramo i gradimo uređeni svet u okvirima naše percepcije…
Koncept je kompleksan, i retko ko može tvrditi da ga u potpunosti razume. U svakom slučaju, u pitanju je nešto o čemu itekako vredi razmišljati, i nad čim vredi meditirati.
Ova Runa se pojavljuje povremeno i u Severnim Futarcima, ali je nema u ON i OICE pesmama.

Asocijacije:
rođenje, sreća (ne u smislu sreće u životu, već u smislu sreće prilikom događanja, sreće sa šansama), nastanak, izbor, raskršće, sudbina, razvoj, tajna, čudo

Magijske upotrebe:
sreća, manipulacija šansama i mogućnostima, kao pomoć pri divinaciji i magiji (pomoć da se pronikne dublje u splet mogućnosti). Jedna od Runa na koje se vredi pozvati prilikom pravljenja važnih planova ili donošenja važnih odluka. Meditacija i razumevanje smisla ove Rune donosi opšte povećanje shvatanja sveta, i samim tim ojačava snagu i sposobnost svakog maga.

Prema Sinhronaru Eihwaz je jedan od 4 Moći Avatara: PERTHRO je Posuda Sećanja koja transformiše Avatara (Seli 16)

Astro centar

Pozovite astologa ili maga i rešite životnu dilemu. Astro centar nudi sveobuhvatne usluge astrologije koje vam mogu pomoći da otkrijete ono što je u skladu

Read More »

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 €

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

Saznajte više o astrologiji kontaktiranjem astrologa koji će Vam pomoći da se uz razgovor, tarot i proricanje oslobodite štetne crne magije i unapredite Vaš život poznavanjem horoskopske karte.

ASTROLOZI - poziv do rešenja Vašeg problema

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 €

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK