Astrofon21

Jupiter -Peta po redu, brojeći od Sunca i prva od tzv. Jovijanskih planeta

Jupiter je najveća planeta Sunčevog sistema. Peta po redu, brojeći od Sunca i prva od tzv. Jovijanskih planeta. Nalazi se iza asteriodnog pojasa i prva je od spoljnih planeta. Ona je toliko velika po zapremini da u nju može da stane preko 1.300 Zemalja, a njegova masa dva puta je veća od mase svih planeta zajedno ili 318 zemljinih masa. Njegova srednja gustina iznosi 1,33g/cm3 .To je planeta sastavljena uglavnom od gasova i na njoj uopšte nema čvrstih površina. Sastoji se od 90% vodonika i 10% helijuma, dakle isto kao i zvezde, pa ga zato često nazivaju i “promašenim Suncem”.
Da ima dovoljno visoku temperaturu koja bi mogla da izazove termonuklearne reakcije Jupiter bi bio zvezda. Ovako, on je ipak planeta. Od Sunca je udaljen od 815,7 miliona kilometara do 704,9 miliona kilometara i oko njega obrne pun krug za 11 godina i 315 dana. Ono što je interesantno kod Jupitera je da njegova rotacija oko sopstvene ose nije iste dužine na ekvatorijalnom i na polarnom delu. Ovako nešto nije moguće na čvrstim planetama, ali pošto se on sastoji od gasova, njegova rotacija na ekvatoru traje 9 sati i 50 min. a ako krenemo ka polovima brzina rotacije se smanjuje, pa na polovima traje 9 sati i 55 min. što ga čini planetom sa najbržom rotacijom u Sunčevom sistemu. Zbog velike brzine rotacije on nije kružnog oblika već malo spljošten, pa tako njegov prečnik oko ekvatora iznosi 143.880 km. a oko polova 133.600 km. (ovde možemo naići na različite podatke). Srednja orbitalna brzina je 13 km/s. Nagib njegove ose je 3o , a nagib putanje 1o 18¨. Temperatura na Jupiteru je prilično ujednačena i iznosi oko -150o C. Jupiter zrači više energije nego što je prima od Sunca. Atmosferski omotač je debljine od oko 1000 km., a pritisak u njegovoj unutrašnjosti prelazi desetine miliona bara. Njegov sinodički period traje 398,9 dana. Ovog giganta možemo lako uočiti na noćnom nebu, od njega je sjajnija samo Venera ( naravno zbog njene blizine) i veoma je povoljan za posmatranje čak i sa amaterskom opremom. To je planeta prelepih boja koje su rezultat prisustva elemenata sumpora, fosfora i amonijaka u njegovoj atmosferi. Ono što već stotinama godina intrigira naučnike je njegova velika crvena pega. Danas znamo da je to ustvari ogroman uragan veličine 30.000 km. puta 15.000 km. koji besni ovom planetom već najmanje 300 godina. Inače, Jupiter je planeta na kojoj vladaju Stalni vetrovi, oluje, pa i grmljavine.

Prvi kosmički brod upućen ka spoljašnjim planetama bio je “Pionir 10” lansiran marta 1972.god. Tokom misije “Vojadžer” otkriveno je da Jupiter ima i svoj sistem prstenova sastavljen od tamnih čestica prašine. On je debeo manje od jednog kilometra, a širok je oko 6 000km. i oko Jupitera se okrene za oko 7 sati. Njegov sjaj je hiljadama puta manji od sjaja Saturnovih prstenova i veoma je teško uočljiv. 1610. gogine G.Galilej je otkrio 4 njegova najveća satelita ( Io, Evropa, Ganimed i Kalisto) i to su i danas najpoznatiji njegovi sateliti čija veličina prevazilazi veličinu Plutona. Oni se mogu uočiti i pratiti običnim dvogledom. Najveći medju njima je Ganimed sa prečnikom od 5260 km. i to ga čini i najvećim satelitom u Sunčevom sistemu. Današnja nauka poznaje 16 Jupiterovih satelita veličina od 15 km. (Leda) do 200 km. (Amaltea) u prečniku. Sa svim svojim satelitima Jupiter podseća mini Sunčev sistem tj. na sistem u sistemu. Prema poslednjim podacima broj otkrivenih satelita je uvećan na čak 62.

Astro centar

Pozovite astologa ili maga i rešite životnu dilemu. Astro centar nudi sveobuhvatne usluge astrologije koje vam mogu pomoći da otkrijete ono što je u skladu

Read More »

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

Saznajte više o astrologiji kontaktiranjem astrologa koji će Vam pomoći da se uz razgovor, tarot i proricanje oslobodite štetne crne magije i unapredite Vaš život poznavanjem horoskopske karte.

ASTROLOZI - poziv do rešenja Vašeg problema

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 €

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM