Astrofon21

Gatanje kod starih naroda

Kad Voda, Vetar i Ptice Najavljuju Budućnost. Prirodni elementi su imali značajnu ulogu u predskazivanju budućnosti u davna vremena. Mnoge pojedinosti o gatanju na osnovu atmosferskih prilika (aeromantija) ili tokova vode (hidromantija), izgubljene su tokom prohujalih vremena. Danas imamo malo podataka o načinu korišćenja ovih metoda gatanja.

Nekada je aeromantija – gatanje na osnovu vetrova, oluja, oblaka, duge i drugih prirodnih pojava, bio poznat i uobičajen način proricanja sudbine. Još su stari Vavilonci u davna vremena obraćali veliku pažnju na gromove i munje i pridavali im veliki značaj. Indusi su bili specijalisti za tumačenje raznih oblika oblaka, a sve to zadržalo se u raznim vidovima i do današnjih dana.
Evropsko praznoverje smatra da kad grmi na istoku, mora da dođe do nekog krvoprolića: rata ili kakve prirodne katastrofe, to nije u potpunosti razjašnjeno. Isto tako, jaka oluja na Božić ili u Bogojavljenskoj noći trebalo bi da znači smrt vladara. Neki stari narodi posmatrali su delovanje vetra na određene predmete. Recimo, zvona su okačena na drvo baš radi mogućnosti proricanja. Tada je sa posebnom pažnjom osluškivana zvonjava i po zvuku zvona tumačeni su budući događaji.
Na drugim mestima, obično uz more, posmatrali su talasanje vode izazvano lakim povetarcem. Tu se povezuju aeromantija i hidromantija. Talasi su se izazivali i ljudskom rukom: gatalac je bacao šljunak u sveto jezero (u Evropi, sveta jezera su Skadarsko, Grado i Bodensko), a bogatiji proroci su bacali i drago kamenje. U obzir se uzimala veličina, brzina i broj talasa. Ponekad, vidovnjaci su morali da vode računa i o obliku korišćenog kamenja. Tako se prvo baci okrugli šljunak, potom trouglasti kamenčić i najzad četvrtasti.
Hidromanti, gataoci uz pomoć vode, obično koriste vodu sa svetih izvora. Piju je (do dva deci) i posle izvesnog vremena dobijaju vizije. Sveti izvori u Evropi nalaze se oko Kotora, Čapljine i u blizini drevnog grada Petrusa, kod današnjeg Paraćina. Smatra se da postoje još četiri, i to jedan u Lurdu, drugi u Mariji Bistrici, treći u Fatimi i četvrti na Švarcvaldu, u blizini samog izvorišta Dunava. Drugi oblik hidromantije koja se i danas koristi sastoji se iz dugotrajnog posmatranja mirne jezerske vode ili gledanja u čašu i tumačenja onog što je viđeno. Hidromanti gledaju još i uz pomoć naročito odabranih trava i bosiljka. Najbolji hidromanti u svetu nalaze se u Pomoravlju i u Homoljskoj oblasti. Osim što ‘gledaju’, ti hidromanti i daju vodu koja se kasnije upotrebljava prema uputstvu. Treba odmah napomenuti da se ni aeromantijom ni hidromantijom amateri nikako ne mogu naviti, pošto je za tu vrstu gatanja neophodno potrebno iskustvo i poznavanje oblika koji se tumače.
Aeromantija i hidromantija imaju svoje bogove zaštitnike kojima se proroci obraćaju pre nego što započnu sa gatanjem
ADAD je Vavilonski bog munje i groma i najvažniji bog svih proroka. Njegova pratilja je boginja EA. Ona je boginja sveže vode, svevideća je i sveznajuća, i pre nego što se počne sa gatanjem njoj se polaže zakletva.
HAPI je bog Nila i priziva se kad se gata ‘za dobru i plodnu letinu’.
TIN je jedno od najglavnijih etrurskih božanstava i bog je groma i munje. On uvek baca dve munje kao opomenu, a trećom kažnjava. TIN se vrlo retko priziva pošto se smatra da je ‘ljut’ bog i da ga treba militi za milost samo u krajnjoj nuždi.

DOBIJANJE ODGOVORA IZ VAZDUHA

Uzmu se dva parčeta hartije iste veličine, oblika i težine. Jedno parče se oboji u crno. Skoncentrišete se na pitanje koje tri puta glasno kažete crnom i belom papiru. Onda se oba parčeta papira bace sa prozora, ili nekog drugog višeg mesta koje mora biti najmanje tri metra visoko. Ako padne prvo belo parče papira odgovor na postavljeno pitanje je DA.
Drugi način pogađanja uz pomoć vetra je sledeći: uzme se više komadića papira iste veličine i težine, pa se na njima zapišu sva pitanja posebno. Zatim se ti papiri postave na sto u obliku krsta i pusti se ventilator. Koji papirić prvi padne na zemlju taj se uzima za gatanje. Onda se čitava stvar ponovi s tim što se sada na papirićima napišu mogući odgovori za postavljeno pitanje. U slučaju da nemate ventilator, isto se može uraditi uz pomoć promaje.

DOBIJANJE ODGOVORA POMOĆU VODE

Napišu se trinaest pitanja na trinaest jednakih komadića hartije. Onda se ti komadići hartije preliju hladnom vodom i koji prvi komadić hartije ispliva uzima se za gatanje, to jest na to pitanje će odgovor biti povoljan.
Uzmu se tri šljunka: okrugli, trouglasti i četvrtasti. Lavor vode se stavi u pravcu istoka i koncentriše se na pitanje. U pravilnim razmacima bace se sva tri kamenčića u vodu. Posle svakog bacanja broje se talasići. Na kraju trećeg bacanja ti talasići se saberu, pa ako je njihov zbir neparan odgovor treba da bude DA.
Ako želite da saznate ime budućeg mladića ili devojke treba da uradite sledeće: ispišite onoliko imena koliko vam padne na pamet, zatim svako na zasebnom komadiću hartije. Zatim se svi komadići hartije zgužvaju u jednu lopticu i puste sa visine od metar-dva da padnu u lavor pun hladne vode. Prvi komadić hartije koji se razvije iz zajedničke loptice i ispliva na površinu, nosi ime buduće nove ljubavi.

METODI PRORICANJA AUGURA

U starom Rimu, predskazivanje je bilo u nadležnosti kolegijuma AUGURA. Oni su na osnovu znakova saznavali volju bogova pre pristupanja bilo kakvoj značajnoj akciji. Predznaci su mogli biti razni, a najčešće su korišćeni metodi zvani ORNITOMANIJA, odnosno predviđanje po zvuku, izgledu i letu prica.
Augur bi, obično, stao na vrh kakvog brda odeven u ritualnu togu sa skrletnim prugama i purpurnom ivicom. Okrenuo bi se jugu koristeći specijalni štap kojim je označavao područje neba koje osmatra. Konsultovao je samo pojedine ptice i to ne sve na isti način. Značajnim se smatrao let orla ili kraguja, a glasovi svraka, kokošaka, gavrana i sova koristili su se da bi se otkrila volja bogova. Znaci sa leve strane augura su povoljni, a oni sa desne nepovoljni. Tumačenje znakova nije nimalo jednostavno: uzima se u obzir broj viđenih ptica, brzina leta, da li gube perje u toku leta, kakav im je izmet i slično.
Predskazivanje na osnovu utrobe životinja bilo je u nadležnosti augura, ali su fa više upražnjavali HARUSPICIJI. Praksu augura koristili su Vavilonci, Etrurci, Asirci i Asteci, a danas gataju uz pomoć životinjske utrobe neka plemena u Africi i na Borneu.
Predskazivanje se obavlja na utrobama životinja žrtvovanih bogovima, ali pojedini haruspiciji su tvrdili da su stanje utrobe mogli da pogode na osnovu spoljnog izgleda životinje spremne na žrtvovanje. Tako, recimo, ovce crvenih očiju imaju creva upletena 14 puta dok su creva onih sa belim očima, crnim ušima i crnim njuškama upletena svega 10 puta. Svaki prevoj creva ima posebno značenje. Haruspiciji su tvrdili da se konsultuju ne samo creva već i slezina, bubrezi, pluća, žučna kesa i jetra koja je i najvažnija. Naime, u vreme kadda su auguri i haruspiciji proricali, jetra se smatrala sedištem života.
Ta vrsta proricanja naziva se HEPATOSKOPIJA i vrlo je cenjena veština koju učitelj brižljivo prenosi odabranim učenicima.
Neki, i do dan danas dobro očuvani modeli jetre, stari i više od 2.000 godina podeljeni su na četrdesetak zona i svaka zona ima svoje posebno božanstvo. Svi belezi, vene i sama građa tkiva jetre imaju posebno značenje, zavisno od mesta gde se nalaze.
Augura i dan danas ima. Mogu se pronaći na Siciliji i Sardiniji i metod proricanja im je isti kao i pre dve-tri hiljade godina.
Na našim prostorima, augura zvanično nema, ali ima indicija da se proricanjem na osnovu utroba životinja bave u nekim planinskim krajevima Srbije i Makedonije, kao i neke porodice Roma u Južnoj Srbiji.
Mitski džin HUMBABA bio je vrlo značajan lik u asirskom gatanju, jer se njegova glava sastojala isključivo od creva. Vavilonci su koristili ploče od ilovače, jer su tako pokazivali značenje utrobe ovaca. Modeli jetre, takođe od ilovače, korišćeni su u starom Asiru za proricanje. Etrurci su imali bronzane modele jetre koji su se istovremeno koristili u astrološke svrhe.

Auguri, još koriste i druge metode za proricanje kao što su:

• ALEKTROIOMANTIJA – predskazivanje na osnovu načuna kljucanja svetih kokošaka

• ARAHNOMANTIJA – predskazivanje na osnovu izgleda i ponašanja paukova.

• KEFALOMANTIJA – predskazivanje na osnovu glave magarca ili koze.

• ENTOMANTIJA – predskazivanje na osnovu izgleda i ponašanja insekata.

• INTIOMANTIJA – predskazivanje na osnovu oblika i utroba riba.

• MIOMANTIJA – predskazivanje na osnovu boje i kretanja miševa ili pacova (i dan danas se kaže da pacovi i miševi beže od broda koji će u toku plovidbe pretrpeti havariju).

• ENOMANTIJA – predskazivanje na osnovu izgleda vina prolivenog u čast bogova.

• OFIOMANTIJA – predskazivanje na osnovu boje, izgleda i kretanja zmija.

• FILORODOMANTIJA – predskazivanje na osnovu ružinih latica – ovu vrstu gatanja najviše su upražnjavali Etrurci.

• SKAPULOMANTIJA – proricanje na osnovu izgleda i broja pukotina na pečenoj plećki životinja (ovaj način gatanja upražnjava se u Istočnoj Srbiji).

• TEFROMANTIJA – predskazivanje na osnovu izgleda pepela preostalog posle prinošenja žrtve bogovima.

• ZOOMANTIJA – predskazivanje na osnovu izgleda i ponašanja životinja.

Astro centar

Pozovite astologa ili maga i rešite životnu dilemu. Astro centar nudi sveobuhvatne usluge astrologije koje vam mogu pomoći da otkrijete ono što je u skladu

Read More »

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

Saznajte više o astrologiji kontaktiranjem astrologa koji će Vam pomoći da se uz razgovor, tarot i proricanje oslobodite štetne crne magije i unapredite Vaš život poznavanjem horoskopske karte.

ASTROLOZI - poziv do rešenja Vašeg problema

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 €

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM