Astrofon21

FENG SHUI ELEMENTI

Chi se kreće na pet osnovnih načina: širenje, skupljanje, uzdizanje, silaženje i kruženje. Ovi osnovni načini kretanja Chia poznati su po nazivima pet pojava koje simboliziraju sva druga energetska kretanja istog tipa: vatra, zemlja, metal, voda i drvo. U središtu mnogih feng shui pravila i preporuka nalazi se vjerovanje da sve u svemiru pripada jednom od pet elemenata. Koncept elemenata je dinamičan budući da elementi prelaze jedan u drugi i na taj način kreiraju i održavaju ciklus pretvaranja energije.

Teorija pet elemenata je izuzetno bitna u primjeni feng shuia. Sveukupno gledajući, u prostoru treba vladati ravnoteža, niti jedan element ne smije dominirati niti nedostajati. Neravnoteža se održava i na naš život. Tako na primjer nedostatak elementa zemlje dovodi do loših odnosa i nemogućnosti komunikacije sa svojim duhovnim bićem. Svaki od pet elemenata pripisuje se određenom kompasnom smjeru. Drvo pripada istoku i jugoistoku, vatra jugu, voda sjeveru, metal zapadu i sjeverozapadu, dok se energija zemlje povezuje s jugozapadom, sjeveroistokom te centrom. Energija elementa se u prostor unosi pomoću boje, materijala i oblika. Kad uređujemo prostor, onda u pojedini kompasni smjer možemo unijeti pripadajući element ili onog koji ga podržava. Na primjer, na istok unosimo energiju drva koju podržava energija vode.

Priroda interakcije elemenata kreira harmoniju ili disharmoniju u okolini, a njihova interakcija može biti produktivna ili destruktivna. Svaki od pet elemenata može:

1. Postati jači, oslabiti ili prijeći u slijedeći element – kreativni ciklus. Pet energija mijenja se prirodnim slijedom jedna u drugu. Voda stvara drvo, drvo hrani vatru, vatra stvara (obogaćuje) zemlju, zemlja stvara metal, metal oplemenjuje vodu.

VODA zaliva > DRVO loži > VATRA stvara > ZEMLJA proizvodi > METAL održava > VODU

2. Ojačati, oslabiti ili uništiti neki drugi element – destruktivni ciklus. U njemu voda razara (gasi) vatru, vatra razara (topi) metal, metal razara (siječe) drvo, drvo uništava (iscrpljuje) zemlju, zemlja slabi (ograničava) vodu.

VODA gasi > VATRA topi > METAL seče > DRVO razara > ZEMLJA zadržava > VODU

3. Biti barijera između dva suprotstavljena elementa – ciklus ublažavanja. Vatra slabi sukob drva i zemlje, zemlja slabi sukob vatre i metala, metal slabi sukob zemlje i vode, voda slabi sukob metala i drva, drvo slabi sukob vode i vatre.

Vatra (sveće, kamin)

je izuzetno jak element pri čijoj upotrebi treba biti oprezan – nikada se ne smije unositi previše elementa vatre u prostor. Povezuje se s crvenom bojom, šiljatim uglovima i trokutastim oblicima (trokut, zvijezda, nazubljen, cik-cak). Prikazuje se kao osvjetljenje (svijeće, svjetla, svjetiljke i simboli sunca, umjetnost i materijali izrađeni ljudskom rukom (plastika). Vatra je element velike moći. Koristi se u malim dozama i sa velikom obazrivošću. Smatra se nepovoljnim velika količina elementa vatre u kući, jer može “uzburkati strasti”, potaknuti nervozu i svađe među ukućanima. Vatra donosi slavu, popularnost, strast
Boja – crvena
Oblik – trouglast
Strana svijeta – jug
Planet – Mars
Osjećaj – radost
Vrijeme – vrućina
Dio dana – podne
Sezona – ljeto

Zemlja (detalji u prostoru kamen, keramika)

simbolizira hranjivu supstancu iz koje potiču i u koju se vraćaju sve žive tvari. Element zemlje prikazuje se žutom i smeđom bojom, glinom, ciglom, kamenom, terakotom, kristalima, četverokutnim oblikom, niskim udobnim namještajem i velikim mekanim jastucima. Zemlja je element velike snage. Energija ovog elementa pruža oslonac, snagu, ostvaruje ravnotežu … Element zemlje se vezuje za majku i ženski dio obitelji.
Boja – smeđa, žuta
Oblik – kvadratni
Strana svijeta – jugozapad, sjeveroistok
Planet – Saturn
Osjećaj – suosjećanje
Vrijeme – vlažno
Dio dana – nema
Sezona – prijelazna doba

Metal (električni aparati, srebrni ramovi za slike)

predstavlja energiju novca, našu sposobnost da stvorimo konkretne nagrade i rezultate naših napora. Element metal je prikazan metalnim predmetima, bijelom i «metalnim» bojama, okruglim i ovalnim oblicima, te kovanicama. Metal je element koji donosi sreću, pomoć od drugih ljudi. Simbol je velike moći, a vezuje se i za energiju oca.
Boja – bijela, srebrna
Oblik – kružni
Strana svijeta – zapad, sjeverozapad
Planet – Venera
Osjećaj – tuga
Vrijeme – suvo
Dio dana – večer
Sezona – jesen

Voda (fontana, akvarij)

naznačuje unutarnje biće, umjetnost i ljepotu. Element vode se prikazuje nepravilnim, asimetričnim, organskim oblikom ili oblikom slobodnog toka, rijekom, potokom, jezerom, plavom i crnom bojom, staklom, bazenom, akvarijem i fontanom. Voda je element velike snage. U Feng Shui voda se povezuje s bogatstvom. Energija vode donosi napredak. Zbog velike snage mora se “držati pod kontrolom”.
Boja – crna, plava
Oblik – valovit, krivudav
Strana svijeta – sjever
Planet – Merkur
Osjećaj – strah
Vrijeme – hladno
Dio dana – noć
Sezona – zima

Drvo (živa drvenasta biljka, ne spada nameštaj od drveta)

se povezuje s rastom i novim počecima. Prikazuje se pravokutnim i okomitim oblikom, živim biljkama i stablima, pravokutnim i okomitim oblikom, drvenim predmetima, papirom, stupovima, zelenom bojom, visokim namještajem, slikama koje prikazuju kretanje u vis. Drvo je element čija energija donosi napredak, rast. Vrlo je važno da bude uspješno aktiviran jer se odnosi na zdravlje. Drvo donosi sreću u odnosu na materijalna sredstva.
Boja – zelena
Oblik – pravokutni
Strana svijeta – istok, jugoistok
Planet – Jupiter
Osjećaj – bijes
Vrijeme – vjetar
Dio dana – jutro
Sezona – proljeće

Astro centar

Pozovite astologa ili maga i rešite životnu dilemu. Astro centar nudi sveobuhvatne usluge astrologije koje vam mogu pomoći da otkrijete ono što je u skladu

Read More »

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

Saznajte više o astrologiji kontaktiranjem astrologa koji će Vam pomoći da se uz razgovor, tarot i proricanje oslobodite štetne crne magije i unapredite Vaš život poznavanjem horoskopske karte.

ASTROLOZI - poziv do rešenja Vašeg problema

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 €

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM