Astrofon21

Al-Biruni-“Ovo putešestvije nisi predvideo”….

Al-Biruni (04.09.973. 05:05 LMT, Kjat – danas Biruni, Uzbekistan) je bio prvi antropolog, istaknuti naučnik i astrolog svog vremena koji se proslavio na dvoru jednog od najvećih muslimanskih vladara tog doba sultana Mahmuda Gaznevida.

Rođen je podno Urala u gradiću koji se danas naziva po njemu – Biruni. Veoma rano je započeo školovanje kod nadaleko poznatog učitelja Abu Nasr Mansura i još vrlo mlad stekao slavu uglednog matematičara i astrologa. U Paji upoznaje Al Kujandija astronoma koji je izgradio na planini veliki uređaj za osmatranje sunčevih tranzita u vreme solsticija. Ova osmatranja pomogla su mu da odredi geografske koordinate za mnoga mesta tog regiona. Po povratku u svoj rodni kraj izgradio je originalni veliki instrument za osmatranje solarnih meridijanskih tranzita, formirao je i organizovao rad 15 opservatorija. Ratni vihor ga prekida u naučnom radu i zajedno sa učiteljem bivaju deportovani na dvor sultana Mahmuda Gaznevida. Iako zarobljenik, dobija podršku od samog sultana da nastavi svoj rad. Postavši sultanov miljenik, pre svega zbog svojih astroloških proricanja, prati ga svuda pa i u njegovim osvajačkim poduhvatima. Tako se obreo i u severnim delovima Indije, Peindžabu i Kašmiru gde je izučavao indijsku geografiju, filozofiju, numerologiju, njihov kalendar, astronomiju i astrologiju. Tom prilikom je preveo sa sanskrita na arapski brojna dela. Al-Biruni je bio pre svega originalni teoretičar i veliki inovator u mnogim naučnim disciplinama. Objavio je više od 13000 stranica naučnih radova posvećenim astronomiji, astrologiji, geodeziji, matematici, geografiji, meneralogiji, fizici, farmakologiji, filozifiji, istoriji, etnografiji i filologiji sto je za ono doba bio pravi podvig.

O astrološkom iskustvu Al-Birunija još tokom njegovog života pričale su se legende. Po jednoj od njih sultan Mahmud Gaznevid da bi ispitao njegovu veštinu naredio mu je odredi kroz koja od četvoro vrata će izaći. Al-Biruni je zatražio astrolab, izračunao i nacrtao horoskop, napisao odgovor na listu hartije i pred očima sultana stavio ga ispod ćilima. Sultan je tada naredio da se probiju peta vrata na istočnoj strani i izašao kroz njih. Vrativši se i uzevši ostavljene beleške pod ćilimom pročitao je: “Sultan neće izaći ni kroz jedna od ovih četiri vrata. Na istočnoj strani probiće peta i izaćiće kroz njih.” Uhvaćen u sopstvenu zamku sultan je naredio da se Al-Biruni baci kroz prozor. Tako su i uradili ali na nivou srednjeg krova bila je tkanina koja je ublažila njegov pad. Kada su Al-Birunia ponovo doveli kod sultana on je uzviknuo “Ovo putešestvije nisi predvideo”. “Predvideo sam” odgovorio je astrolog i zatražio da mu donesu sopstveni horoskop. U prognozi za taj dan je stajalo “…mene će baciti sa visokog mesta, ipak ću nepovređen pasti na tlo i ostati živ i zdrav…” To je sultana još više razgnevilo i naredio je da Al-Birunija zatvore u tvrđavu gde je proveo pola godine.

Astro centar

Pozovite astologa ili maga i rešite životnu dilemu. Astro centar nudi sveobuhvatne usluge astrologije koje vam mogu pomoći da otkrijete ono što je u skladu

Read More »

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

Saznajte više o astrologiji kontaktiranjem astrologa koji će Vam pomoći da se uz razgovor, tarot i proricanje oslobodite štetne crne magije i unapredite Vaš život poznavanjem horoskopske karte.

ASTROLOZI - poziv do rešenja Vašeg problema

Saznajte šta Vas očekuje u budućnosti.

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 €

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM